22/05/2024
Maikuu uudiskiri

Toome teieni katkendi maikuu uudiskirja persooniloost Kaja Viiraga, kes tähistas hiljuti oma 70. sünnipäeva. Kogu persoonilugu on võimalik lugeda uudiskirjas. Maikuu väljaanne jääb ühtlasi meie viimaseks uudiskirjaks. Oma edaspidiste tegevustega hoiame teid peaasjalikult kursis kodulehe ja sotsiaalmeedia vahendusel.

Soovime teile kena suve ning kohtume uute tegemistega juba sügisel!

___________________________________________________________________________________

 

Te olete kammerkoori Aktiva pikaaegne koorijuht, kuidas teie koostöö selle kooriga algas?
Kammerkoor Aktivale eelneb 10 aastat  tööd kammerkoor Flora peadirigendina, mille asutasime segaansambli lauljatega 1989. aastal, et valmistuda 1990. aasta üldlaulupeoks. Peale Flora kammerkoori 10. juubelikontserte otsustasin võtta koorijuhtimisest mõningase pausi, mis kujunes ootamatult lühikeseks. Juba sama aasta lõpus sain telefonikõne tolleaegse TTÜ Tallinna Majanduskooli (hilisem TTÜ Tallinna Kolledž ) direktorilt Udo Meristelt palvega luua kooli oma koor. Palusin seemneks appi mõned tuttavad lauljad ning lisaks kutsusime laulma ka oma kooli tudengid. Ülesandeks sai alguses esitada muusikat ainult kooli ava- ja lõpuaktustel, kuid aastatega arenesime kontsertkooriks. 
Peale kooli sulgemist 2016. aastal, tegutsesime mõned aastad iseseisvalt ning aastast 2020 kuulume Tallinna Jaani kiriku kooride hulka, kus saime lahke loa jätkata ka väljaspool kirikut oma levimuusika harrastamist. Meie ampluaa on alati olnud väga lai  kirikukontsertidest kuni svingmuusika seadeteni. Svingi juurde viis meid kohtumine tänaseks juba lahkunud Horre Zeigeriga, kelle orkestriga tegime koos nii mõnegi toreda esinemise. 

Kas ja kuidas on Teie meelest on koorijuhi amet ajas muutunud?
Mulle tundub et austus koorijuhiameti vastu on vähenenud, nagu ka üldse austus vanemate ja elukogenud inimeste vastu. Ümberringi on palju huvitavat ja koorilaul vist ei ole enam nii populaarne kui 1990ndatel, kus koorilauljal olid nii mõnedki privileegid, näiteks kontsertreisid välismaale.